Werkgever moet tijdens ziekte werknemer ook 'zwart' gewerkte uren doorbetalen.
Een werknemer werkt als chauffeur voor een vishandel.
Hij krijgt een deel van zijn loon op zijn bankrekening gestort en een deel krijgt hij ‘zwart’ uitbetaald. Op 7 maart 2022 heeft de werknemer zich ziek gemeld. De vishandel heeft alleen het loon over de ‘wit’ gewerkte uren aan de werknemer doorbetaald.
De werknemer is het daar niet mee eens en vordert voor de kantonrechter loon over de nog niet uitbetaalde ‘zwarte’ uren.
Beoordeling door de kantonrechter
Vaststaat dat partijen een (mondelinge) arbeidsovereenkomst hebben gesloten. Aan de voorwaarden van een arbeidsovereenkomst dat de werknemer zich verbindt in dienst van de werkgever tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten is immers voldaan. Dat het loon gedeeltelijk zwart/contant wordt betaald, maakt dit niet anders.
Als sprake is van een arbeidsovereenkomst, heeft een werknemer in beginsel recht op loondoorbetaling tijdens ziekte.
De vishandel is van mening dat het in strijd is met de redelijkheid en billijkheid als zij ook over de zwartgewerkte uren het loon moet doorbetalen, terwijl de werknemer die uren niet heeft gewerkt. Temeer nu de werknemer – volgens Vishandel – zelf niet meer dan acht uren wit uitbetaald wilde hebben.
Geen afwijking van de wet
De kantonrechter ziet geen reden om af te wijken van de wet.
Dat geen belasting wordt afgedragen over het contant uitbetaalde loon, maakt niet dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Ook als de werknemer heeft voorgesteld uren zwart uit te betalen, maakt dit het niet anders. De vishandel heeft dan immers zelf ook ingestemd met dit voorstel.
De kantonrechter acht het dan ook niet in strijd met redelijkheid en billijkheid dat de werknemer al zijn loon krijgt doorbetaald tijdens zijn ziekteperiode.
De hierboven weergegeven casus is een samenvatting. De volledige uitspraak is te vinden:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBOVE:2023:3219