Vordering tot nakoming
Peter betwist dat hij betaling voor een aantal facturen verschuldigd is, omdat hij de gefactureerde goederen niet heeft besteld en ontvangen.
Ben stelt daarover het volgende: op de weekfacturen worden pakbonnummer en leverdatum vermeld, zodat klanten kunnen achterhalen welke bestelling wanneer is geleverd. De ritlijsten zijn interne documenten waarop chauffeurs kunnen zien welke orders bij welke klanten dienen te worden afgeleverd. Daarop worden tevens de aankomst- en vertrektijden geregistreerd, alsmede de temperaturen van het geleverde product en eventuele contante betalingen. Deze interne documenten worden nooit door de klant ondertekend. Binnen de vishandel is het niet gebruikelijk dat vishandelaren/detaillisten tekenen voor de ontvangst van goederen. De relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Zo heeft Ben in het verleden aan Peter geleverd via de nachtroute en ook dan werden er geen bonnen afgetekend.
Oordeel rechtbank
Peter betwist de door Ben gestelde werkwijze met betrekking tot facturatie en leveringen niet, zodat deze vast staat. Uit de omstandigheid dat Peter heeft geaccepteerd dat ook nachtelijke leveringen plaatsvonden blijkt dat de relatie tussen Peter en Ben was gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Dit brengt mee dat Peter leveranties van (dagverse) visproducten diende te controleren en tijdig tegen omissies ten aanzien van de leveringen of de ontvangen facturen diende te protesteren. Gelet hierop is het protest door Peter bij brief van 18 januari 2010 tegen de facturen van 25 oktober 2008 tot en met 29 juni 2009 te laat. Bovendien heeft Peter zijn betwisting dat hij de gefactureerde goederen heeft besteld en ontvangen onvoldoende gemotiveerd, zodat deze wordt gepasseerd. Peter wordt veroordeeld tot betaling van € 15.000,-.
De hierboven weergegeven casus is een samenvatting, de volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDOR:2012:BW0465