Ontslag op staande voet
Een werknemer is sedert 2011 op oproepbasis in dienst is van een werkgever, in de functie van vrachtwagenchauffeur, tegen een salaris van € 600,-- netto per maand.
De werkgever de werknemer op staande voet ontslagen. Als reden is aangevoerd fraude (diefstal van twee containers, een aanhangwagen en een vrachtwagen) binnen het bedrijf.
De werknemer heeft hiertegen protest aangetekend en zich beschikbaar gehouden voor zijn werk. De werkgever weigert de werknemer echter weer in dienst te nemen. Daarom besluit de werknemer om een via een procedure in kort geding wedertewerkstelling en doorbetaling van loon te vorderen.
De diefstal heeft op drie plaatsen plaatsgevonden. De rode vrachtwagen stond geparkeerd bij de chauffeur genaamd [B]. De oplegger met de bak met inhoud stond voor het bedrijfsterrein en de bak met inhoud zonder oplegger stond op het bedrijfsterrein. Deze omstandigheden deden bij de werkgever het vermoeden oprijzen dat de diefstal met kennis van binnenuit moest zijn gepleegd. Daarom heeft hij zijn personeel gevraagd hun telefoontjes bij hem in te leveren. De werknemer was de enige die dat weigerde. Uiteindelijk heeft de werknemer in de loop van de dag zijn telefoon door zijn broer laten afgeven.
Met toestemming van de politie heeft de werkgever de telefoon van de werknemer laten uitlezen, de resultaten daarvan waren pas (mede omdat de usb-poort van de telefoon vernield was en deze eerst gerepareerd moest worden) later beschikbaar.
Onder meer de navolgende sms-berichten tussen een zekere [F] en de werknemer werden aangetroffen.
Tue, 20 August 201: ÿ, Als het goed is heb ik een grote hal waar je met vrachtwagen naar binnen kan
Tue, 20 August 201: [F] 2041 D@ha dat is super dan gaat alles toch nog goed komen
Tue, 20 August 201: ÿ weet je dat vanavond all met die hal? dan kun je die rooje ophalen goed gevuld staat bij [B]
[F] 2047 D@wy ryden op 61 bij rigting zaak
Tue, 20 August 201: [F] 2048, D@Ok zet hij hem daar neer?
Tue, 20 August 201: ÿ hy zet dat rooje ding neer weet je de plek nog? De bak in ben daar zelf ook straks
Tue, 20 August 201: [F] 2052, D@Dus de bak staat los en De auto leeg
Tue, 20 August 201: ÿ Dus de bak staat los in en De auto leeg?
De werkgever heeft de werknemer na het uitlezen van de telefoon nog diezelfde avond met deze berichten geconfronteerd. Omdat de werknemer niet kon aangeven waarom deze berichten op zijn telefoon stonden, heeft de werkgever met onmiddellijke ingang een einde gemaakt aan het dienstverband met de werknemer.
Beoordeling door de rechter
In dit geval geldt dat de werknemer heeft erkend dat de aangetroffen sms-berichten op zijn telefoon stonden, dat hij de persoon genaamd [F] kent en dat hij deze telefoon dagelijks gebruikt.
De kantonrechter oordeelt dat gelet op de gedetailleerdheid van deze berichten waar het gaat om de kleur van de vrachtauto (rood), het feit dat deze geparkeerd stond bij [B], dat gesproken wordt over een losse bak en een aanhangwagen (oplegger), de werkgever voldoende redenen had om aan te nemen dat de werknemer mogelijk betrokken was bij de diefstal van zijn bedrijfseigendommen. Te meer nu de werknemer tegenover hem ook niet duidelijk heeft willen maken wat de strekking van deze berichten op zijn telefoon was.
De kantonrechter is van oordeel dat het gegeven ontslag wel tijdig is gegeven. De werkgever heeft immers de telefoon van de werknemer moeten laten uitlezen door een gespecialiseerd bureau en daar is enige tijd mee gemoeid geweest omdat de usb-poort van de telefoon was vernield en deze eerst gerepareerd moest worden.
Het vorenstaande leidt tot afwijzing van de vordering.
De hierboven weergegeven casus is een samenvatting, de volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOVE:2013:2566