Slachtoffer straatroof moet het zelf maar uitzoeken
Gisteren werd ik gebeld door een nieuwe klant. Hij was slachtoffer geworden van een straatroof. De dader had hem een klap gegeven en hem beroofd van zijn mobiele telefoon en een geldbedrag. De dader is later aangehouden en de klant heeft zijn telefoon terug. De dader heeft negen maanden cel gekregen. De klant heeft getracht via de rechter ook zijn geld terug te krijgen, maar dat is niet gelukt.
Van Slachtofferhulp kreeg mijn klant te horen dat hij eerst per brief aan de dader om zijn geld moest vragen. Men adviseerde een incassobureau in te schakelen indien dat niets opleverde. Mijn klant heeft een brief gestuurd, maar mocht niets ontvangen. Vandaar dat hij mij belde.
Gerechtelijke procedure
We bespraken de zaak en ik schatte de kansen op betaling in. Zeer waarschijnlijk zou de dader ook na mijn tussenkomst niet vrijwillig betalen, waardoor ik zou worden genoodzaakt de gelden door middel van een gerechtelijke procedure in te vorderen. Het krijgen van een vonnis is daarbij niet het probleem, maar hoe moet je daarna aan je geld komen? Wanneer iemand een ‘normaal’ inkomen heeft, kan je via zijn of haar werkgever, of een uitkeringsinstantie, op dat inkomen beslag laten leggen. Ik achtte de kans dat de dader een uitkering zou hebben heel klein.
Dit was niet zijn eerste straatroof, dus ging ik er vanuit dat de dader ‘het plegen van straatroven’ als beroep heeft, en hoe moet je daar achteraan? Het zou ook een rare situatie zijn dat wanneer de dader wel vrijwillig zou betalen, die gelden dan hoogstwaarschijnlijk van iemand anders onder dwang waren afgenomen.
De kosten van een gerechtelijke procedure, inclusief een poging tot beslaglegging, zouden rond de zeshonderd euro liggen. Normaal gesproken kan je die kosten op de gedaagde partij verhalen, maar hier was de kans groot dat dit niet zou lukken. Zeshonderd euro aan kosten riskeren om vierhonderd euro te incasseren is niet de moeite waard.
Opeens schoot mij te binnen dat er een ‘Schadefonds Geweldsmisdrijven’ bestaat. Uit de site van dat fonds bleek dat iemand die beroep op dat fonds doet eerst moet onderzoeken of hij aan een aantal criteria voldoet. Ik heb de criteria getoetst en kwam tot de conclusie dat het de moeite waard was om een verzoek in te dienen. De klant gaat dat zelf doen, en zal mij informeren over de uitslag.
Op basis van de informatie die ik van mijn klant heb gekregen kwam ik tot de conclusie dat wanneer je weet wie jou heeft beroofd, je toch redelijk aan je lot wordt overgelaten om je geld terug te vorderen.